خطر ابتلا به بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان با ذبح غیراصولی دام
مدیرکل دامپزشکی استان زنجان گفت: رعایت کامل ضوابط بهداشتی و توصیههای کارشناسان برای مقابله با شیوع تب کریمه کنگو در عید قربان ضروری است.

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان زنجان، محمدباقر حاجکاظمی اظهار کرد: عمده هدف مراسم عید قربان، به جا آوردن استحباب شرعی است ولی اگر عمیقتر به مساله نگاه کنیم، رعایت مسائل بهداشتی نیز ریشه در مسائل شرعی داشته و منبعث از آموزههای دینی است؛ در واقع ذبح دام در همه مراحل با سلامت انسان ارتباط دارد و عقل و شرع حکم میکند که برای برگزاری مراسم عید قربان، بهداشت نیز به اندازه مسائل شرعی رعایت شود.
این مسئول ادامه داد: یکی از مهمترین مسائلی که به حفظ ضوابط بهداشتی در مراسم عید قربان منتج میشود، تامین دام از میادین عرضه مجاز احشام است که چند روز قبل از عید قربان در سطح شهرستانها دایر میشود؛ چراکه در همه این میادین، کارشناسان دامپزشکی حضور دارند و به افراد کمک میکنند که دامهایی با درصد سلامت بالا بخرند.
وی با اشاره به این که برخی علایم بیماری را فقط کارشناسان دامپزشکی تشخیص میدهند، افزود: علاوه بر این، اگر شهروندان دام خریداری شده را برای ذبح به کشتارگاه ببرند، ناظران بهداشتی و شرعی آمادگی دارند که در همه مراحل ذبح نظارت داشته و اگر اندام و یا لاشه مشکل داشته باشد، اصلاحسازی یا سایر راهنمائی های لازم صورت میگیرد.
حاجکاظمی تصریح کرد: برخی اصرار دارند که دام خریداری شده را جلوی درب منازل ذبح کنند. از اینرو توصیه میشود که برای حضور یک نفر کارشناس دامپزشکی حتما با شمارهتلفن 1512 تماس بگیرند و حین ذبح نیز همه ضوابط بهداشتی از جمله پوشیدن دستکش، چکمه و لباس مناسب را رعایت کنند. علاوه بر این، خونابه حاصل از ذبح حتما باید به درون چاه جذبی هدایت شود و به هیچ عنوان وارد جوی ها یا خیابان ها نشود.
مدیرکل دامپزشکی استان زنجان خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین مسائلی که شهروندان باید مد نظر قرار دهند این است که لاشه دام قربانی شده قبل از مصرف حتما باید 24 ساعت در قسمت یخچال (نه فریزر) قرار بگیرد؛ چراکه طی این مدت دمای یخچال، اسیدیته گوشت را بالا میبرد و همین موضوع باعث میشود که میکروب بیماریهای احتمالی از جمله تب کریمه کنگو از بین برود.
حاجکاظمی با تاکید بر اینکه ذابحان بعد از اتمام کار باید همه وسایل خود از جمله کارد و سینی را با شویندههای قوی (از جمله وایتکس) و آب جوش بشویند، خاطرنشان کرد: متاسفانه علایم تب کریمه کنگو که بیماری مشترک بین انسان و دام است به راحتی قابل تشخیص نیست و فقط با رعایت ضوابط بهداشتی میتوان جلوی شیوع آن را گرفت.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان زنجان، طی روز عید قربان امسال، 46 کارشناس دامپزشکی در قالب 28 اکیپ ثابت وسیار در سطح استان، نظارت بر سلامت دام را بر عهده داشته و آماده خدمت رسانی به مردم شریف استان می باشند.
لازم به ذکر است دهها بیماری مشترک بین انسان و دام وجود دارد که از طریق گوشت های قربانی قابل انتقال به انسان هستند که می توان به سل، بروسلوز (تب مالت)، تب کریمه کنگو، هاری، سالمونلوز، سیاه زخم، توکسوپلاسموز، سیستی سرکوس بوویس (کرم کدو) و ... اشاره کرد.
نظر دهید